Info

Inițiativa România consideră că cetățenii au dreptul să beneficieze de informații de interes public, în mod gratuit, în timp real, într-un format accesibil, lesne de înțeles și de utilizat, prelucrabil, care să permită cetățenilor să aibă o cunoaștere corectă și să poată participa la luarea de decizii informate în interesul comunității din care fac parte.

Harta Banilor Publici (HBP) a pornit din nevoia de a oferi utilizatorilor o interfață cât mai prietenoasă către achizițiile publice din România. Pană acum, pentru a analiza contractele publice ale unei instituții/companii, trebuiau parcurse fișiere mari în format CSV. Prin HBP ne orientăm mai mult către cetățenii obișnuiți, dar le ușurăm munca și celor care sunt experimentați în domeniu. Aceste rapoarte mari de pe data.gov.ro, fisierele in format CSV, au fost parcurse, corectate și transpuse într-o bază de date relațională, care acum însumează 16,378 de instituții publice, 124,588 de companii, 14,903,027 de achiziții directe și 1,037,941 de licitații din ultimii 10 ani din întreaga țară.


Aplicaţia poate fi accesată prin:

  • o interfață web;
  • aplicații mobile Android şi iOS.
Descarcă din Apple AppStoreDescarcă din Google Play


Harta Banilor Publici vă permite să faceti propriile voastre analize la nivel național privind cheltuirea banului public. Listează toate instituțiile publice din țară pe o hartă Google si permite accesarea tuturor contractelor pentru fiecare instituție. De asemenea, prin aplicație puteți să căutați companii, contracte sau instituții după nume și să listați topuri și statistici relevante:

  • evoluţia numărului de contracte de achiziţii publice (licitaţii + achiziţii directe) per instituţie/companie;
  • evoluţia valorii în RON a contractelor de achiziţie publică (licitaţii + achiziţii directe) per instituţie/companie
  • posibilitatea de a filtra în funcţie de data achiziţiei publice (licitaţii + achiziţii directe), statistici legate de CPV.

Utilitatea aplicației este evidentă. Informaţiile şi analizele pe care le pot face utilizatorii pot fi folosite în diverse proiecte civice locale şi în investigaţii jurnalistice. HBP se doreşte a fi un punct de pornire pentru un dialog susţinut şi informat cu instituţiile publice locale şi/sau naţionale, privind oportunitatea cheltuirii fondurilor publice sau pentru crearea bugetelor participative la nivel local.


Harta Banilor Publici este un proiect open-source, executat doar în regim de voluntariat, cu un buget de proiect minuscul (doar 2000 EUR reprezentând un premiu, câştigat în 2017, într-o competiţie internaţională de proiecte civice). HBP poate fi scalată și pentru alte ţări.

Varianta demo a aplicației a fost premiată atat la nivel național cât și internațional de către:

  • Guvernul României în 2016, în cadrul unui concurs organizat de Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP Romania)
  • Mobile Awards Romania (2016)
  • Transparency Camp Europe (iunie 2016)
  • Webstock Awards Romania (2016)
  • European Resource Bank (aprilie 2017)